fbpx

Crossfit vs. Fitafterburn

Crossfit vs. Fitafterburn

Τα ομαδικά προγράμματα γυμναστικής είναι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους άσκησης

Εάν είσαι σε διαδικασία αναζήτησης ενός ομαδικού προγράμματος γυμναστικής που θα σε βοηθήσει να δυναμώσεις, να χάσεις βάρος ή να βελτιώσεις την φυσική σου κατάσταση και να γεμίσεις ενέργεια τότε σίγουρα θα έχεις πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

Ας ρίξουμε μία καλύτερη ματιά σε δύο από τα πιο γνωστά και αποτελεσματικά προγράμματα γυμναστικής, το Crossfit και το Fitafterburn για να σε βοηθήσουμε να αποφασίσεις καλύτερα.

Τι είναι το Crossfit

Το Crossfit είναι ένα από τα πιο γνωστά brands γυμναστικής παγκοσμίως, το οποίο ιδρύθηκε από τον Greg Glassman συνδυάζοντας ασκήσεις από την καλισθενική γυμναστική, την άρση βαρών, το power lifting, τις ασκήσεις με βάρος του σώματος, το τρέξιμο, τη εσωτερική κωπηλασία και την κολύμβηση.

Crossfit

Το πρώτο Crossfit Box παγκοσμίως άνοιξε το 2002, και αμέσως μετά η ανάπτυξη ήταν ραγδαία.

Υπάρχουν πλέον πάνω από 15.000 επίσημα αναγνωρισμένοι χώροι Crossfit σε σύνολο 162 χωρών και οι αγώνες Crossfit προσελκύουν χιλιάδες αθλητές και πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι παρακολούθησαν το Open Workout φέτος.

Συμμετέχοντας σε ένα πρόγραμμα Crossfit θα πραγματοποιήσεις τα παραπάνω είδη άσκησης διαμορφωμένα με άπειρους συνδυασμούς μεταξύ τους.

Συνήθως ένα πρόγραμμα Crossfit αντικατοπτρίζει τα πιστεύω και τις γνώσεις του εκάστοτε ιδιοκτήτη ενός ΒΟΧ για το πώς μπορούν οι πελάτες του να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Για τον λόγο αυτό εάν επισκεφθείς διάφορα Crossfit Boxes θα παρατηρήσεις ότι ποτέ δε θα παρακολουθήσεις το ίδιο πρόγραμμα.

Το σημαντικό με το Crossfit είναι ότι σε οποιοδήποτε επίπεδο και αν βρίσκεσαι ο γυμναστής θα προσαρμόσει την άσκηση σου ώστε να πετύχεις το αποτέλεσμα που θέλεις.

Στο σύνολο τους τα προγράμματα ενός Box είναι σχεδιασμένα για σε βοηθήσουν να αναπτύξεις την ικανότητα σου σε μία συγκεκριμένη μορφή άσκησης (π.χ. Clean & press) ή την δύναμη σε μια συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα.

Θα συναντήσεις προγράμματα που στοχεύουν στην ανάπτυξη της δύναμης σου καθώς θα μάθεις να σηκώνεις μεγάλα φορτία.

Τα Squat και τα Deadlifts θεωρούνται δύο από τις βασικότερες ασκήσεις για να αναπτύξεις την συνολική σου δύναμη και αντοχή.

Δεν λείπουν όμως και προγράμματα μικρότερης διάρκειας με functional ασκήσεις που θα σε κάνουν να “ιδρώσεις την φανέλα” και σίγουρα να κάψεις πολλές θερμίδες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά από κάθε προπόνηση Crossfit φεύγεις με την εντύπωση ότι την επόμενη φορά είτε θα σηκώσεις μεγαλύτερα φορτία, είτε θα κάνεις περισσότερους γύρους, είτε θα αντέξεις περισσότερο χρόνο.

Tί είναι το Fitafterburn

Το fitafterburn θεωρείται ως το πιο πρωτοποριακό πρόγραμμα γυμναστικής βασισμένο στην επιστήμη της αυξημένης κατανάλωσης οξυγόνου μετά την προπόνηση.

fit after burn γυμναστήριο Μελέκος
fit after burn γυμναστήριο Μελέκος

Συνδυάζει ασκήσεις functional, τρέξιμο, εσωτερική κωπηλασία, και ασκήσεις με το βάρος του σώματος.

Χρησιμοποιεί την μέθοδο της διαλειμματικής προπόνησης βασισμένη στην καρδιακή συχνότητα του κάθε συμμετέχοντα.

Το fitafterburn εμφανίστηκε στην Ελλάδα πρόσφατα και ήδη έχει κερδίσει τους ασκούμενους λόγω της ιδιαιτερότητας του.

Το σλόγκαν του “1 ώρα προπόνηση, 36 ώρες καύσεις μετά”

Λόγω της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται μπορείς να βλέπεις στην οθόνη, κατά τη διάρκεια της άσκησης, το επίπεδο της καρδιακής σου συχνότητας και να προσαρμόζεις τα επίπεδα της έντασης της προσπάθειας σου σύμφωνα με τις υποδείξεις του επιβλέποντα γυμναστή.

Η προσαρμογή πραγματοποιείται βάση της ζώνης καύσεων που απαιτείται σύμφωνα με τα βιομετρικά χαρακτηριστικά κάθε ασκούμενου, το ιστορικό υγείας του καθώς και του προσωπικού του στόχου.

Οι ασκήσεις προβάλλονται σε οθόνη όπου σε καθοδηγούν να τις κάνεις σωστά και γνωρίζεις τι θα ακολουθήσει στο πρόγραμμα γυμναστικής.

Τα προγράμματα που παρακολουθείς είναι προκαθορισμένα και έχουν δημιουργηθεί από ειδικούς με στόχο να σε βοηθήσουν να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Θα συναντήσεις WODS που σε βοηθούν στην ανάπτυξη δύναμης αλλά και προγράμματα που θα πυροδοτήσουν τον μεταβολισμό σου.

To Fitafterburn σου προσφέρει προγράμματα χρονικής διάρκειας που δεν ξεπερνούν τα 45 λεπτά με στοιχεία από High Intensity Interval Training (HIIT), Circuit Training και Functional Training.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά το WOD δεν θα πιστεύεις ότι έχεις καταφέρει να ολοκληρώσεις τέτοια προπόνηση και θα νιώθεις ότι μόλις έχεις βγει από πλυντήριο ρούχων.

Σίγουρα θα χρειαστείς μια πετσέτα, δεύτερα ρούχα και πολύ νερό

Βασικές Ομοιότητες

Εξοπλισμός γυμναστικής

Μιας και μιλάμε για προγράμματα γυμναστικής που σε βοηθούν να δυναμώσεις, να εκτονωθείς και να χάσεις βάρος και λίπος, πάνω κάτω θα συναντήσεις τον ίδιο εξοπλισμό γυμναστικής.

Μπάρες, αλτήρες, μονόζυγα, κωπηλατικά μηχανήματα και πλειομετρικά κουτιά είναι μερικά από τα εργαλεία που χρησιμοποιείς όταν κάνεις προπόνηση.

Οι ασκήσεις είτε μονοαρθρικές είτε πολυαρθρικές κατά τη διάρκεια του κύριου μέρους του προγράμματος είναι οι ίδιες.

Οι ασκήσεις με το βάρος του σώματος δεν λείπουν σε καμία περίπτωση και από τα δύο προγράμματα.

Ανταγωνιστικότητα

Το να βλέπεις το όνομα σου στον πίνακα και δίπλα να πρέπει να συμπληρώσεις τις επαναλήψεις ή τον χρόνο που έκανες και το φορτίο που σήκωσες, σίγουρα κάνει το Crossfit ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα γυμναστικής.

Δεν είναι μόνο ο εαυτό σου που πρέπει να ξεπεράσεις αλλά και το σύνολο των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα.

Για να ανέβεις σε βαθμίδες που χαρακτηρίζουν τις δυσκολίες του προγράμματος πρέπει να γίνει καλύτερος στην τεχνική, να σηκώνεις μεγαλύτερο φορτίο και όλα αυτά σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Στο fitafterburn έχεις να ανταγωνιστείς σε πολλούς τομείς του υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Τα Challenges είναι η κυριότερη μορφή ανταγωνισμού μεταξύ των συμμετεχόντων σε τομείς όπως είναι οι θερμίδες που έκαψες σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή οι φορές που επισκέφτηκες το γυμναστήριο.

Σε κάθε πρόγραμμα υπάρχει λίστα κατάταξης βάση των θερμίδων που έκαψε ο καθένας αλλά και των καρδιακών παλμών που δούλεψε.

Σε αυτό συμβάλλει και το σύστημα ανταμοιβής όπου όσο ψιλότερα είσαι σε βαθμολογία τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να κερδίσεις δώρα και εκπτώσεις.

Ένταση προπόνησης

Η ένταση και στις δύο περιπτώσεις είναι παρόμοια ανάλογα όμως το πρόγραμμα που θα παρακολουθήσεις.

Στο Crossfit σε WOD που στοχεύουν στην αύξηση της δύναμης, η ένταση δεν είναι μεγάλη και υπάρχουν μεγάλα διαλλείματα μεταξύ των ασκήσεων.

Σε WOD που στοχεύουν στην αντοχή στη δύναμη και στη καύση λίπους η ένταση αγγίζει το 90% της μέγιστης σου προσπάθειας.

Στο Fitafterburn όλα τα προγράμματα θα σε φτάσουν στα όρια σου με την ένταση της προσπάθειας σου να αγγίζει σίγουρα το 95%.

Κόστος

Όσον αφορά το κόστος δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο ομαδικών προγραμμάτων.

Μία μηναία συνδρομή είτε σε ένα Crossfit Box είτε σε ένα Fitafterburn Studio ανέρχεται περίπου στα 50-60€

Σίγουρα διαφέρουν

Δομή προγράμματος

Η δομή του προγράμματος που θα παρακολουθήσεις θα καθορίσει και το αποτέλεσμα που θα έχεις στο σώμα σου.

Η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (ΗΙΙΤ) είναι η κύρια δομή ενός προγράμματος Fitafterburn.

Θα χρησιμοποιήσεις kettlebells, αλτήρες, μπάρες και σχοινιά, θα τρέξεις και θα κωπηλατήσεις σε μια μορφή λειτουργικής (functional) προπόνησης σε circuit χαρακτήρα.

Στο Crossfit σίγουρα θα μάθεις καινούργιες ασκήσεις weightlifting, θα σηκώσεις μπάρες και θα πραγματοποιείς προπονήσεις τύπου Calisthenics.

H λέξη Δύναμη (Strength) δεν θα λήψει από το λεξιλόγιο σου.

Και στις δύο περιπτώσεις όμως η βασική δομή των WOD είναι εκμάθηση τεχνικής των ασκήσεων, εκτέλεση κύριου μέρους προπόνησης και αποθεραπεία με πολλές διατάσεις μετά.

Ασφάλεια

Ανά καιρούς λίγο πολύ όλοι έχουμε ακούσει κάποιον να λέει ότι τραυματίστηκε από την προπόνηση.

Πολλές φορές υπερεκτιμούμε τις δυνατότητες μας και λόγω του ότι ο αθλητισμός έχει να κάνει με το να ξεπερνάς τα όρια σου, ο τραυματισμός είναι αναπόφευκτος.

Στο Crossfit λόγω του χαρακτήρα του προγράμματος και του είδους της προπόνησης που εμπεριέχει (κυρίως σε προπονήσεις δύναμης) θεωρείται πιο εύκολο να τραυματιστείς.

Ειδικά όταν μαθαίνεις μια καινούργια πολυαρθρική άσκηση τύπου Clean & press και Overhead squat.

Αντίθετα στο Fitafterburn λόγω του υπάρχουν οθόνες που προβάλουν συνέχεια τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η άσκηση, ένας τραυματισμός είναι λιγότερο πιθανόν να συμβεί.

Πάντως και στις δύο περιπτώσεις προγραμμάτων ο γυμναστής είναι πάντα δίπλα σου να σε προσέχει και να σε διορθώνει.

Στόχος

Αν ο στόχος σου είναι να αναπτύξεις την δύναμη σου, τότε το Crossfit είναι κατάλληλο για εσένα.

Αν όμως θέλεις να μειώσεις το λίπους σου, αδυνατίσεις και να φτιάξεις την καλύτερη φυσική κατάσταση που είχες ποτέ τότε σίγουρα σου ταιριάζει το Fitafterburn

Αν θεωρείς όμως ότι είσαι άτομο χωρίς πειθαρχία όσον αφορά την γυμναστική τότε και τα δύο προγράμματα θα σε βοηθήσουν γρήγορα να μπεις στο παιχνίδι καθώς οι αλλαγές είναι άμεσες.

Αποτελέσματα

Ανάλογα με τον στόχο που έχεις θέσει να πετύχεις έρχεται και το ανάλογο αποτέλεσμα.

Αν είσαι από αυτούς που θέλουν γρήγορα αποτελέσματα τότε το Fitafterburn είναι για σένα.

Ειδικά αν θέλεις να χάσεις βάρος και πιο συγκεκριμένα λίπος, λόγω της επιστήμης και της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται, τότε ανήκεις σίγουρα σε αυτήν την ομάδα.

Επίσης θα νιώσεις μετά από λίγες προπονήσεις ότι ο μεταβολισμός σου θα έχει πάρει φωτιά .

Αν θέλεις όμως να αυξήσεις την δύναμη σου και να έχεις καλή φυσική κατάσταση τότε πρέπει να θεωρείς τον εαυτό σου Crossfiter.

Τα αποτελέσματα θα έρθουν, αλλά πιο αργά σε σχέση με το Fitafterburn.

Σίγουρα όμως θα μάθεις νέες τεχνικές και θα μπορείς να θεωρείς τον εαυτό σου αθλητή.

Τεχνολογία

Σε ένα πρόγραμμα fitafterburn μπορείς να βλέπεις στις οθόνες κατά τη διάρκεια της άσκησης σε ποια συχνότητα λειτουργεί η καρδία σου.

Επειδή βλέπεις την καρδιακή σου λειτουργία, μπορείς να προσαρμόζεις την προσπάθεια σου, στην σωστή ένταση.

Έχεις επίσης, απόλυτα ξεκάθαρη εικόνα για το πόσες θερμίδες καταναλώνεις από την αρχή έως το τέλος του προγράμματος.

Ταυτόχρονα οι οθόνες με το visual workout σε καθοδηγούν ώστε να κάνεις σωστά τις ασκήσεις σου και να γνωρίζεις τι ακολουθεί σε κάθε στάδιο της προπόνησης σου.

Στα παραπάνω προστίθεται και το σύστημα ανταμοιβής Reward point system όπου ανάλογα με την ζώνη στην οποία ασκείσαι κερδίζεις τους ανάλογους πόντους, τους οποίους εξαργυρώνεις σε δώρα.

Τέλος, στο Red Hot Room μπορείς συνδυάσεις με όλα τα παραπάνω την τεχνολογία Infra Red Therm Lipolysis με αποτέλεσμα να αυξάνεις, ακόμη περισσότερο, το μεταβολισμό σου (έως και 30%) και την λιποδυάλυση.

Στο Crossfit μιας και η δομή μιας αίθουσας ΒΟΧ είναι πιο απλή, δεν απαιτείται κάποιου είδους τεχνολογία για να παρακολουθήσεις ένα πρόγραμμα.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι παρακολουθώντας προγράμματα crossfit δεν εξελίσσεσαι.

Αντιθέτως η πρόοδος είναι αισθητή από τον τρόπο που αισθάνεσαι έως τα κιλά με τα οποία εκτελείς τις ασκήσεις

Feedback – Ανατροφοδότηση

To Fitafterburn έχει ένα συντριπτικό πλεονέκτημα. Σου παρέχει post training data για να γνωρίζεις ακριβώς τα αποτελέσματα της προσπάθειας σου.

Αμέσως μετά από τη συμμετοχή σου σε κάθε πρόγραμμα λαμβάνεις ένα email με αποτελέσματα όπως: τις θερμίδες που έκαψες στην προπόνηση, την μέση καρδιακή συχνότητα που είχες, την μέγιστη καρδιακή συχνότητα που έφτασες και τις θερμίδες και τους καρδιακούς σου παλμούς σε εβδομαδιαία και μηνιαία βάση.

Επίσης σου δίνει την δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να ελέγχεις το προσωπικό σου προφίλ μέσα από το site και να ενημερώνεσαι για την απόδοση σου αλλά και για τους πόντους που έχεις κερδίσει.

Τέλος σου δείχνει τη θέση σου στην συνολική κατάταξη όσον αφορά την συμμετοχή σου στα προγράμματα fitafterburn καθώς και τις θερμίδες που έκαψες.

Στο Crossfit αυτό που μπορείς να κάνεις για να έχεις γνώση του αποτελέσματος της προσπάθειας σου και της εξέλιξης σου είναι να καταγράφεις σε προσωπικό calendar τις επιδόσεις σου στα κιλά που σηκώνεις ή στις επαναλήψεις που κάνεις μέσα στην προπόνηση.

Επίσης μπορείς να καταγράφεις την θέση που έλαβες σε ένα WOD και να συγκρίνεις τον εαυτό σου σε σχέση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Τελικά ποιο πρόγραμμα είναι κατάλληλο για εμένα;

Το να αποφασίσεις τελικά ποιο από τα δύο προγράμματα γυμναστικής είναι καλύτερο για εσένα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένων των ποιος είναι ο στόχος σου και πως σου αρέσει να γυμνάζεσαι.

Σίγουρα όμως και τα δύο ομαδικά προγράμματα απαιτούν το μέγιστο της προσπάθειας σου με αντάλλαγμα θεαματικά αποτελέσματα.

crossfit vs fitafterburn

Στο fitafterburn λόγω της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται τα αποτελέσματα έρχονται γρήγορότερα αρκεί να μην θέλεις να αυξήσεις την δύναμη σου.

Σε αυτό αναλαμβάνει να σε βοηθήσει το Crossfit καθώς υπάρχουν δομημένα WODs επικεντρωμένα σε αυτό.

Συνοψίζοντας το fitafterburn θεωρείται ως η προπόνηση του μέλλοντος.

Ποτέ άλλοτε δεν χρησιμοποιήθηκε τόσο η τεχνολογία και η εφαρμογή της επιστήμης στην πραγματοποίηση μιας προπόνησης.

Τεχνολογία που χρησιμοποιούν επαγγελματίες αθλητές για να μεγιστοποιήσουν την απόδοση τους.

Άσε που θα λάβεις και όλη την πληροφορία που χρειάζεσαι για το αποτέλεσμα της προπόνησης σου.

Αν ξεκινάς λοιπόν τα πρώτα σου βήματα στη γυμναστική ή αν έχεις σκουριάσει εδώ και καιρό και νιώθεις ότι θες να ξαναμπείς στο παιχνίδι της γυμναστικής, τότε σίγουρα χρειάζεσαι το fitafterburn.

Ακόμη και αν δεν διαθέτεις χρόνο για να γυμναστείς, μία προπόνηση την εβδομάδα είναι αρκετή για να πυροδοτήσει τον μεταβολισμό σου να καίει θερμίδες και μετά την άσκηση.

Μην ξεχνάς όμως ότι ένα υγιές σώμα για να είναι 100% αποδοτικό πρέπει να διαθέτει δύναμη, ευλυγισία, αντοχή και ταχύτητα.

Πραγματοποιώντας και τα δύο προγράμματα θα δεις μέσα σε λίγες εβδομάδες να αυξάνεται η δύναμη σου να αντέχεις περισσότερη ώρα σε δύσκολες εντάσεις, τον δείκτη της ζυγαριά σου να πέφτει και το σώμα σου να αλλάζει δραματικά.

Για τον λόγο αυτό ο συνδυασμός και των δύο προγραμμάτων είναι αυτός που θα εκτοξεύσει την γενική φυσική σου κατάσταση σε επίπεδα που δεν το περίμενες.

Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να δοκιμάσεις, να πειραματιστείς και να νιώσεις τον παλμό και την ένταση των δύο πιο κορυφαίων ομαδικών προγραμμάτων γυμναστικής.

Καλή αρχή σε ότι επιλέξεις

Καλαϊτζόγλου Στέφανος

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

BLACK

FRIDAY

72% ΈΚΠΤΩΣΗ

ΙΣΧΥΕΙ ΕΩΣ 26/11/23

Ημέρες
Ώρες
Λεπτά
Δεύτερα

Διεκδίκησε την Black Friday Τώρα!

ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΗ

Ένας σύμβουλος μελών θα επικοινωνήσει μαζί σου την ημέρα και ώρα που εσύ θέλεις για να προγραμματίσει την επίσκεψη σου εντελώς ΔΩΡΕΑΝ και χωρίς καμία δέσμευση στο MELEKOS HEALTH CLUB.