fbpx

Τι είναι το Pilates και τι πρέπει να γνωρίζεις

Τι είναι το Pilates

Το Pilates είναι μία μέθοδος σωματικής εκγύμνασης που αναζητά να χτίσει δύναμη, συντονισμό, ευελιξία και αντοχή χωρίς προσθήκη μυϊκού όγκου

Το Pilates επίσης αυξάνει την κυκλοφορία που επιτρέπει στο αίμα να κυλάει σε κάθε κύτταρο του σώματός σου.

Επίσης βοηθάει να γραμμώσεις το σώμα στο και να δυναμώσεις την πηγή ενέργειας του σώματος – τον κορμό.

Άνθρωποι που κάνουν πιστά Pilates αισθάνονται ότι είναι λιγότερο επιρρεπείς σε τραυματισμούς, έχουν καλύτερη στάση σώματος και απολαμβάνουν γενικά καλύτερη υγεία.

Ο Joseph H. Pilates που ανακάλυψε τη μέθοδο Pilates γεννήθηκε στη Γερμανία. Ήταν πολύ αδύναμος ως παιδί και είχε άσθμα καθώς και άλλες παιδικές παθήσεις.

Για να δυναμώσει και να χτίσει το σώμα του, ξεκίνησε μία ποικιλία αθλημάτων και έγινε ένας επιτυχημένος αθλητής. Υπηρέτησε ως νοσοκόμος κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στη Μεγάλη Βρετανία.

Εκεί ήταν που σχεδίασε τις μεθόδους αλλά και τον εξοπλισμό για στρατιώτες και άλλους ασθενείς με κινητικά προβλήματα.

Ο Joseph H. Pilates επίσης ανέπτυξε μία σειρά ασκήσεων που γινόταν σε χαλάκι (mat) και επικεντρωνόταν στον κορμό. Αυτές οι ασκήσεις ήταν βασισμένες σε διαφορετικές μεθόδους εξάσκησης από όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένων των κινεζικών πολεμικών τεχνών και της yoga.

O Joseph Pilates πίστευε ότι η ψυχική και σωματική υγεία μας είναι συνδεδεμένες. Το πρόγραμμα εξάσκησης του ήταν σχεδιασμένο ώστε να υποστηρίξει τη φιλοσοφία του.

Αυτό περιλαμβάνει την συγκέντρωση, τον έλεγχο, τις ρευστές κινήσεις, την ακρίβεια και την αναπνοή.

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να εκγυμναστείς κάνοντας Pilates. Μπορείς είτε να επικεντρωθείς στις ασκήσεις εδάφους με χαλάκι (mat) ή μπορείς να κάνεις χρήση μιας ποικιλίας μηχανημάτων για να δυναμώσεις και να τονώσεις το σώμα σου, χρησιμοποιώντας την αρχή της αντίστασης.

Στο Melekos Health Club θα βρεις το ποιο πλήρες εξοπλισμένο Pilates Studio  στο οποίο εφαρμόζεται η αυθεντική μέθοδος Pilates, από τους πιστοποιημένους γυμναστές και γυμνάστριές του.

Η ιστορία του Pilates

Αυτό το σύστημα σωματικής εξάσκησης εξελίχθηκε από τον Joseph Pilates στις αρχές του 20ου αιώνα. Το 2005, υπήρχαν 11 εκατομμύρια άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν αυτή τη μέθοδο τακτικά και υπήρχαν περίπου 14.000 εκπαιδευτές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο Pilates ονομάζει τη μέθοδο του Κοντρολογία καθώς πίστευε ότι η μέθοδος Pilates χρησιμοποιούσε το νου κάποιου για να ελέγξει τους μύες του σώματός του.

Το πρόγραμμα κυρίως εστιάζει στους κεντρικούς μύες της στάσης. Αυτοί κρατούν το σώμα ισορροπημένο και αυτοί οι μύες επίσης παρέχουν στήριξη στη σπονδυλική στήλη.

Οι ασκήσεις Pilates διδάσκουν σωστή αναπνοή και στάση και της σπονδυλικής στήλης. Δίνεται έμφαση στην ενδυνάμωση των μυών του κορμού που είναι τόσο σημαντικοί στο να απαλύνουν και να προλαμβάνουν πόνους της μέσης και της πλάτης.

Ο Joseph Pilates αρχικά δημιούργησε αυτή τη μέθοδο κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου σε μία προσπάθεια να βελτιώσει το πρόγραμμα αποκατάστασης που χρειαζόταν πολλοί από τους βετεράνους που επέστρεφαν από τον πόλεμο.

Πίστευε ότι η σωματική και πνευματική υγεία είναι απαραίτητες η μία για την άλλη. Οι κινήσεις ακριβείας του έδιναν βάση στη στάση του σώματος και τον έλεγχο και βοηθούσαν τους τραυματισμένους στρατιώτες να αποκαταστήσουν την υγεία τους τεντώνοντας, δυναμώνοντας και σταθεροποιώντας μύες-κλειδιά.

Οι αρχές του Pilates δημιουργήθηκαν από τον Joseph Pilates για να εκγυμνάσουν ολόκληρο το σώμα και περιλαμβάνουν τη σωστή στάση και ευθυγράμμιση, τη συγκέντρωση, την ακρίβεια, τη ρευστή κίνηση τον έλεγχο και την αναπνοή.

Μπορείς να περιμένεις από μία προπόνηση Pilates να σε βοηθήσει να αυξήσεις τη δύναμη και την ευλυγισία σου, να ευθυγραμμίσεις τη σπονδυλική σου στήλη και να «μακρύνει» το σώμα. Η μέθοδος Pilates δεν χτίζει μυϊκή μάζα.

Οι τομείς της αποκατάστασης και της γυμναστικής ενθαρρύνουν τη χρήση Pilates για την εστίαση του στους μύες της μέσης καθώς και τους κοιλιακούς.

Αρχές του Pilates

Αρχές του Pilates

Ο Joseph Pilates ισχυριζόταν ότι η μέθοδος εξάσκησης του έχει θεωρητικό και φιλοσοφικό υπόβαθρο.

Δεν είναι απλά μία συλλογή ασκήσεων, αλλά είναι μία μέθοδος που αναπτύχθηκε και τελειοποιήθηκε κατά την περίοδο παρατήρησης και χρήσης του για περισσότερα από ογδόντα έτη.

  • Mind over matter το επίκεντρο του Pilates είναι να επιτύχει την ένωση μυαλού και σώματος. Το σώμα θα κινηθεί με χάρη, οικονομία και ισορροπία χωρίς καν να το σκεφτεί. Ο στόχος είναι να παραχθεί η ένωση του μυαλού και του σώματος χωρίς να το σκεφτόμαστε.
  • Αναπνοή – μέσω της σωστής αναπνοής το αίμα μπορεί να λειτουργήσει σωστά, δηλαδή να κυκλοφορεί σε κάθε κύτταρο του οργανισμού και να απομακρύνει άχρηστες ουσίες συνδεδεμένες με την κόπωση. Μπορείς να βεβαιωθείς ότι η ολοκληρωμένη και πλήρης αναπνοή καθώς και εκπνοή είναι μέρος της εξάσκησης Pilates. Η αναπνοή πρέπει να γίνεται με έλεγχο, συγκέντρωση και ακρίβεια.
  • Κεντράρισμα – η πολύ μεγάλη μυϊκή ομάδα που βρίσκεται στο κέντρο του σώματος λέγεται η πηγή ενέργειας. Όλη η ενέργεια από τις ασκήσεις Pilates ξεκινάει από την πηγή ενέργειας και κυλάει προς τα άκρα.
  • Συγκέντρωση – το Pilates απαιτεί έντονη συγκέντρωση. Ο αρχάριος μαθαίνει να δίνει προσοχή στο σώμα του, χτίζοντας πάνω στις βασικές ντελικάτες κινήσεις καθώς και την ελεγχόμενη αναπνοή.
  • Έλεγχος – Η μέθοδος Pilates είναι χτισμένη στην αρχή του μυϊκού ελέγχου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άσκηση Pilates πρέπει να εκτελείται με απόλυτο έλεγχο. Αυτό θα βοηθήσει την αποφυγή τραυματισμών και θα παράγει θετικά αποτελέσματα.
  • Ακρίβεια – κάθε κίνηση σε μία άσκηση Pilates έχει ένα σκοπό. Καμία λεπτομέρεια δεν πρέπει να μείνει εκτός. Η συγκέντρωση βρίσκεται στο να κάνεις μία ακριβή και τέλεια κίνηση και όχι πολλές χωρίς ενθουσιασμό.

Ξεκινώντας Pilates

Ξεκινώντας Pilates

Ένα από τα καλύτερα πράγματα σχετικά με το Pilates  είναι ότι ταιριάζει στον καθένα ανεξάρτητα από αν κάνεις καθιστική ζωή ή  είσαι φαν της γυμναστικής.

Ένεκα του γεγονότος ότι το Pilates έχει γίνει πολύ δημοφιλές, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες τάξεις και προγράμματα.

Πιθανόν θα βρεις πολλά κέντρα νεότητας και κέντρα φυσικής κατάστασης που προσφέρουν Pilates, κυρίως με χαλάκι (mat).

Υπάρχουν και μερικοί εκπαιδευτές Pilates που προσφέρουν ιδιωτικά μαθήματα. Αυτά τα μαθήματα μπορεί να αγοραστούν ξεχωριστά ή σε πακέτο.

Αυτές οι συνεδρίες μπορεί να συνδυάζουν ασκήσεις σε χαλάκι και σε μηχανήματα. Αν το γυμναστήριο σου έχει μηχανήματα Pilates διαθέσιμα για τα μέλη, σιγουρέψου ότι έχεις επίβλεψη από κάποιο πτυχιούχο εκπαιδευτή Pilates.

Επίσης σιγουρέψου ότι γυμνάζεσαι με όλο τον εξοπλισμό του Pilates και οι πιστοποιημένοι γυμναστές ξέρουν ακριβώς πως να σε καθοδηγήσουν σωστά για να  γυμνάζεσαι με ασφάλεια και να έχεις τα αποτελέσματα που θέλεις εφαρμόζοντας την αυθεντική μέθοδο Pilates.

Όπως με οτιδήποτε, υπάρχουν σωστός και λάθος τρόπος για να κάνεις κάτι, και το Pilates δεν αποτελεί εξαίρεση.

Το γεγονός ότι το Pilates είναι πολύ δημοφιλές τώρα και τάξεις πετάγονται παντού σα μανιτάρια έχει και την αρνητική πλευρά του. Μπορεί να λάβεις ανεπαρκή επίβλεψη.

Όπως με κάθε είδος άσκησης, μπορείς να τραυματιστείς αν έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας ή αν δεν ξέρεις τι ακριβώς να κάνεις.

Μερικά γυμναστήρια νομίζουν ότι με το να στέλνουν τους εκπαιδευτές τους σε σεμινάρια που διαρκούν για ένα Σαββατοκύριακο, θα τους κάνει διαπιστευμένους και θα τους ετοιμάσει αρκετά ώστε να ξεκινήσουν να διδάσκουν Pilates. Αυτό δεν ισχύει και θα προκαλέσει τραυματισμούς.

Πρέπει να βρεις έναν εκπαιδευτή που έχει διαπιστευτήρια από έναν όμιλο που περηφανεύεται για το αυστηρό πρόγραμμα εκπαίδευσης του. Αυτό το πρόγραμμα εκπαίδευσης πρέπει να αποτελείται από εκατοντάδες ώρες εκπαίδευσης ΜΟΝΟ στο Pilates.

Έχουν τη γνώση να μεταβάλλουν τις ασκήσεις ώστε να μην τραυματιστεί ένας νέος μαθητής.

Στο Melekos Health Club έχεις την δυνατότητα να ξεκινήσεις στο ποιο σύγχρονο και πλήρες Pilates Studio,  με εξατομικευμένο πρόγραμμα, προσαρμοσμένο πάνω στις δικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες.

Τα προγράμματα γίνονται ανά μικρά τμήματα 4 ατόμων μόνο, χρησιμοποιείται όλος ο εξοπλισμός της  αυθεντικής μεθόδου Pilates με τα όργανα, Pilates Reformer, Pilates Cadillac, Pilates Chair, Barrel, Pilates tower, Spine corrector, και φυσικά υπάρχει και η επιλογή να κάνεις και ατομικό πρόγραμμα μόνη ή μόνος μαζί με τον γυμναστή σου.

Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται εντελώς Δωρεάν τον πρώτο μήνα. Και προσφέρονται και Δώρο επιπλέον υπηρεσίες αξίας 138 ευρώ. Σε περίπτωση που ικανοποιηθείς  αρχίζεις να πληρώνεις συνδρομή από τον δεύτερο μήνα και μετά και φυσικά όποτε θέλεις διακόπτεις.

Και αν δεν ικανοποιηθείς από το πρόγραμμα και τις υπηρεσίες μπορείς να κάνεις ακύρωση συνδρομής και να λάβεις πίσω τα χρήματά σου.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

BLACK

FRIDAY

72% ΈΚΠΤΩΣΗ

ΙΣΧΥΕΙ ΕΩΣ 26/11/23

Ημέρες
Ώρες
Λεπτά
Δεύτερα

Διεκδίκησε την Black Friday Τώρα!

ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΗ

Ένας σύμβουλος μελών θα επικοινωνήσει μαζί σου την ημέρα και ώρα που εσύ θέλεις για να προγραμματίσει την επίσκεψη σου εντελώς ΔΩΡΕΑΝ και χωρίς καμία δέσμευση στο MELEKOS HEALTH CLUB.