Σίγουρα θα έχει ακούσει την φράση ότι είμαστε ότι τρώμε.
Όμως δεν είναι έτσι ακριβώς. Για την ακρίβεια το σχήμα, ο όγκος του σώματός σου και η απόδοση του, είναι η ακριβής αποτύπωση της σκέψης σου, για το πως πραγματικά μπορεί να είναι.
Το σώμα σου θα ΑΚΟΥΣΕΙ πιστά, αυτό που εσύ πιστεύεις για αυτό.
Αν πιστεύεις ότι είναι αγύμναστο με αρκετό λίπος και μέτρια φυσική κατάσταση, μάντεψε, ….. αυτό ακριβώς θα κάνει.
Από το 1995 έως το 2013 κάναμε έρευνα στο MELEKOS μετρώντας ασκούμενους από κάθε ηλικία, κάθε εβδομάδα με τη χρήση αγωγιμόμετρου MALTRON.
Στην μέτρηση καταγράφαμε το ποσοστό λίπους στο σώμα τους, την άλιπη μάζα, τον βασικό μεταβολισμό, τα υγρά του σώματος και φυσικά τον δείκτη μάζας σώματος BMI.
Σε κάθε μέτρηση γίνονταν η ερώτηση: Τι σώμα σκέφτεσαι να έχεις για πάντα?
Η έρευνα κράτησε 18 ολόκληρα χρόνια. Έγιναν περισσότερες από 70.000 μετρήσεις.
Το αποτέλεσμα απέδειξε ότι όσοι απαντούσαν ότι σκέφτομαι να έχω κανονικό γυμνασμένο σώμα για πάντα (και μάλιστα το περιέγραφαν με λεπτομέρειες) είχαν κατά μέσο όρο 4 μονάδες μικρότερο δείκτη μάζα σώματος (BMI) και χαμηλότερο ποσοστό λίπους κατά 6,5% σε σχέση με τους υπόλοιπους που απαντούσαν θέλω να χάσω λίγα κιλά, χωρίς να μπορούν να περιγράψουν με λεπτομέρεια το σώμα που θέλουν!
Είσαι ότι ακριβώς σκέφτεσαι
Επίσης άλλη έρευνα στο Norwegian University of Science and Technology (NTNU) αποδεικνύει ότι είσαι, ότι ακριβώς σκέφτεσαι.
Η έρευνα ξεκίνησε πριν από 11 χρόνια μετρώντας χιλιάδες παιδιά από την Νορβηγία ηλικίας 11 έως 13 ετών. Στην μέτρηση γίνονταν καταγραφή του βάρους τους και του δείκτη μάζας σώματος, BMI.
Στη συνέχεια τους έκαναν ερωτήσεις σχετικά με την ποιότητα ζωής τους και την εικόνα που έχουν για το σώμα τους.
Όταν οι ερευνητές έκαναν ξανά μέτρηση στα ίδια άτομα ως ενήλικες πλέον (22- 24 ετών) ανακάλυψαν το εξής:
Όσοι πίστευαν στην παιδική και εφηβική τους ηλικία ότι ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είχαν πολύ μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος BMI σε σχέση με αυτούς που απαντούσαν ότι πίστευαν ότι το σώμα τους ήταν μια χαρά στην παιδική και εφηβική τους ηλικία!
Αν αντιλαμβάνεσαι και σκέφτεσαι το σώμα σου με περισσότερο λίπος, ακόμη και αν δεν είναι έτσι, θα αποκτήσεις αυτό ακριβώς.
Ψυχολογικό όριο βάρους
Μετά την μακροχρόνια έρευνά μας στο MELEKOS καθορίσαμε ένα νέο δείκτη μέτρησης τον οποίο μετράμε και σήμερα στα μέλη μας.
Τον ονομάσαμε ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΟΡΙΟ ΒΑΡΟΥΣ ©MELEKOS
Τι σημαίνει αυτό; Θα σου το εξηγήσουμε με παράδειγμα γιατί έτσι θα γίνει απολύτως κατανοητό.
Ας υποθέσουμε ότι έχεις σήμερα βάρος 95 κιλά και αυτό το βάρος αντιπροσωπεύει το σώμα μέσα στο οποίο ζεις με ψυχική ισορροπία και το αποδέχεσαι και σε αποδέχεται χωρίς να νιώθεις άβολα.
Αν αύριο το πρωί ξυπνήσεις και το σώμα σου έχει βάρος 160 κιλά πως θα νιώσεις;
Προφανώς θα σοκαριστείς! Και τι θα κάνεις;
Θα ξεκινήσεις να τρως με τέτοιο τρόπο ώστε να χάνεις βάρος.
(ίσως να κάνεις και λίγο γυμναστική) Και όταν φτάσεις στα 95 κιλά πάλι, η περίπου εκεί σταματάς την προσπάθεια γιατί νιώθεις ΟΚ.
Ε, λοιπόν τα 95 κιλά είναι το ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΟΡΙΟ ΒΑΡΟΥΣ ©MELEKOS που έχεις.
Είναι το βάρος στο οποίο, παρά το γεγονός ότι δεν σου αρέσει, συμβιβάζεσαι, γιατί δεν είναι υπερβολικό (που θα σε πόναγε πολύ αν ήταν) και ταυτόχρονα δεν στερείσαι τις απολαύσεις που έχεις τώρα.
Είναι το βάρος στο οποίο ελέγχεις την ψυχική σου ισορροπία και έχεις μάθει να τη διαχειρίζεσαι ελέγχοντας, τον πόνο που σου προκαλεί (το μη επιθυμητό σώμα) χωρίς να χάνεις την φαινομενική απόλαυση που σου παρέχει (Πολλές θερμίδες, Λιπαρή τροφή, Καθιστική ζωή).
Τι σε εμποδίζει να αλλάξεις αυτό το όριο και να πάει το βάρος σου, στην σωματική σύνθεση, που αντιπροσωπεύει το σώμα και τη ζωή που θα ήθελες να έχεις και που σου αξίζει; (π.χ να είναι στα 80 κιλά)
Δηλαδή αν το σώμα σου αλλάζει σε βάρος και σύνθεση διαφορετική, από αυτή που πραγματικά θέλεις να έχεις, εσύ να μην το αποδέχεσαι και να το επιστρέφεις, στο φυσιολογικό (πραγματικά ιδανικό) για εσένα.
Δηλαδή τα καλογυμνασμένα 80 κιλά π.χ, που αντιπροσωπεύουν αυτό που πραγματικά θα σου χαρίσει τη ζωή που σου αξίζει.
Ο τρόπος που σκέφτεσαι το σώμα σου είναι αυτό που θα το αλλάξει μια για πάντα.
Συνέχισε να διαβάζεις και θα σου δείξω πως να το κάνεις αυτό!
2 μυστικά, πρέπει να ακολουθήσεις για να αλλάξεις το παιχνίδι μια για πάντα προς όφελός σου.
- Πως μαθαίνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται το σώμα που πραγματικά θέλεις να έχεις.
- Πως να μην τρως τροφή που σε καταστρέφει και δεν σε αφήνει να αποκτήσεις, το σώμα που θέλεις να έχεις.
1.Πως μαθαίνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται το σώμα που πραγματικά θέλεις να έχεις.
Στην πραγματικότητα όλοι ανεξαιρέτως οι ασκούμενοι που συμμετείχαν στην 18χρονη έρευνα μας στο MELEKOS HEALTH CLUB και πέτυχαν το στόχο τους να αποκτήσουν το σώμα που ήθελαν, είχαν ένα κοινό στοιχείο:
Μπορούσαν να περιγράψουν με κάθε λεπτομέρεια το σώμα που θέλουν να έχουν.
Μας έλεγαν λεπτομέρειες για το σώμα τους, γιατί είχαν ξεκαθαρίσει με τη σκέψη τους πως ακριβώς θέλουν να είναι το σώμα μέσα στο οποίο θα ζουν!
Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που απέτυχαν γιατί δεν μπορούσαν να σκεφτούν κάτι τέτοιο.
Πριν σου εξηγήσω πως γίνεται αυτό πρέπει να καταλάβεις πως μπορείς να μάθεις τον εγκέφαλό σου, να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να σε οδηγεί στην επιτυχία.
Κατά την περίοδο 1910- 1932 ο καθηγητής I.H.Schultz ανέπτυξε και τελειοποίησε την μέθοδο της αυτογενούς εξάσκησης.
Ο καθηγητής απέδειξε ότι ο άνθρωπος, με την κατάλληλη εξάσκηση, μπορεί να είναι σε πλήρη αυτοσυγκέντρωση φέρνοντας στο νου του, τις επιθυμητές εκείνες καταστάσεις με λεκτικά παραγγέλματα είτε είναι φωναχτά είτε σιγά σιγά μέσα του.
Έτσι δημιουργήθηκε η έννοια και η επιστημονική βάση της αυθυποβολής και της συστηματικής επανάληψης των ασκήσεων.
Στην πραγματικότητα αποδείχθηκε ότι ο εγκέφαλος με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να επιδράσει στο αυτόνομο νευρικό σύστημα και να έχει ως αποτέλεσμα βιολογικές προσαρμογές στο σώμα σου με βάση αυτό που σκέφτεσαι.
Αποδείχθηκε ότι με την κατάλληλη προετοιμασία και εξάσκηση με αυτοσυγκέντρωση οι ασθενείς του μπόρεσαν να έχουν έλεγχο του εγκεφάλου τους και του νευρικού τους συστήματος με εξαιρετικά εντυπωσιακά αποτελέσματα τα οποία ήταν:
- Ανανέωση του υγιούς οργανισμού ή γρηγορότερη ανάρρωση του ασθενούς.
- Αυτοκυριαρχία και εσωτερική χαλάρωση.
- Αύξηση της απόδοσης.
- Μείωση αισθήματος πόνου.
- Επίτευξη επιθυμητών σωματικών αναλογιών.
- Αύξηση της δύναμης βούλησης.
- Αύξηση του αυτοελέγχου.
Τι πρέπει να κάνεις λοιπόν για να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου.
Καθημερινά να οραματίζεσαι με ακόρεστο ενθουσιασμό το σώμα που θέλεις να έχεις. Με κάθε λεπτομέρεια. Με θετικές εικόνες και δυνατά λόγια που μιλούν κατευθείαν στην ψυχή σου.
Αν το κάνεις κάθε μέρα μετά από λίγο ο εγκέφαλός σου δεν θα ξέρει την διαφορά μεταξύ των πραγματικών σου εμπειριών και των φανταστικών. Για εκείνον θα είναι όλα ίδια.
Έτσι η εμπειρία αυτή οδηγεί στις ανάλογες βιολογικές προσαρμογές στο σώμα σου και σταδιακά το σώμα σου παίρνει τη μορφή που σκέφτεσαι!
Αυτό που ανακαλύψαμε με την ερευνά μας στο MELEKOS ήταν ότι όλοι όσοι πέτυχαν να αποκτήσουν το σώμα που θέλουν και μπορούσαν να μας περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια κάθε πτυχή του σώματός τους έκαναν ακριβώς αυτό, χωρίς να το ξέρουν!
Δηλαδή σκεφτόταν καθημερινά, πως ακριβώς θέλουν να είναι το σώμα τους με τόλμη χωρίς να συμβιβάζονται.
Δεν αποδέχονταν τίποτα λιγότερο από το σώμα που οραματιζόταν να έχουν για πάντα.
Και έτσι το απέκτησαν.
2.Πως να μην τρως τροφή που σε καταστρέφει και δεν σε αφήνει να αποκτήσεις το σώμα που θέλεις να έχεις.
Το 2007 το πανεπιστήμιο του Georgetown δημοσίευσέ μια έρευνα που αποδεικνύει ότι το άγχος προκαλεί μια αντίδραση στο σώμα, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του λίπους στο σώμα και στην κοιλιά.
Μια απλή εξήγηση του πως λειτουργεί αυτή η αντίδραση είναι η εξής:
Όταν αισθάνεσαι άγχος το σώμα σου απελευθερώνει ένα νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται νευροπεπτίδιο (ΝΡΥ), και το ΝΡΥ φορτώνεται στα κύτταρα λίπους της κοιλιάς, τα οποία τα αυξάνουν.
Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν το σίγουρο είναι ότι, υπάρχουν πράγματι σκέψεις που μπορεί να σε παχαίνουν.
Η έρευνα μας στο MELEKOS HEALTH CLUB αποκάλυψε ότι όλοι όσοι είχαν μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος είχαν μια κοινή συνήθεια.
Όταν είχαν άγχος έτρωγαν χωρίς να πεινάνε και συνήθως οι τροφές που κατανάλωναν ήταν λιπαρές. Το εντυπωσιακό στην έρευνα αυτή είναι, ότι όλοι ήξεραν ότι έτρωγαν χωρίς να πεινάνε , αλλά συνέχιζαν να το κάνουν!
Αυτό συμβαίνει γιατί, ο εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να κάνει με αυτόματο τρόπο αυτές τις συνήθειες , προκειμένου να ανταμείψει τον εαυτό μας, ανάλογα με την αιτία που αντιμετωπίζει.
Όπως πονάς, όταν σε τρυπάει ένα αιχμηρό αντικείμενο (πονάς για να αναγκαστείς να αντιδράσεις και να αποφύγεις το τρύπημα. Με αυτό τον τρόπο, σε προστατεύσει ο εγκέφαλός σου) έτσι ακριβώς αντιδρούσαν στο άγχος με αυτόματη πρόσληψη τροφής!
Η οποία πολλές φορές ήταν γλυκό.
Δηλαδή ο εγκέφαλός των ανθρώπων που είχαν πρόβλημα βάρους κάθε φορά που είχαν άγχος τους αντάμειβε με τροφή!
Και έτσι εξισορροπούσαν το άσχημο συναίσθημα του άγχους!
Το παρακάτω σχεδιάγραμμα δείχνει πως ακριβώς λειτουργεί αυτός ο αυτόματος μηχανισμός της συνήθειας που οδηγεί σε αύξηση βάρους.
Συμπερασματικά , όταν έχεις άγχος απελευθερώνεις το νευροπεπτίδιο (ΝΡΥ) που προσθέτει λίπος στην κοιλιά σου και επίσης τρως λιπαρές τροφές και προσθέτεις θερμίδες στο σώμα σου, χωρίς να τις χρειάζεται, με αποτέλεσμα να αυξάνεις κι άλλο το βάρος σου!
Πως θα το νικήσεις αυτό;
Να ξέρεις ότι το μεγάλο μυστικό και η πραγματική λύση είναι…
α: Να ικανοποιείς τον εαυτό σου με διάφορες δραστηριότητες που δεν σου προσθέτουν θερμίδες και λίπος όταν έχεις άγχος.
β: Να μάθεις να διαχειρίζεσαι το άγχος σου.
α: Πως να ικανοποιείς τον εαυτό σου με διάφορες δραστηριότητες που δεν σου προσθέτουν θερμίδες και λίπος όταν έχεις άγχος.
Ένα μεγάλο μυστικό για να λύσεις το πρόβλημα της κατανάλωσης τροφής που σε καταστρέφει, είναι να εκμεταλλευθείς, τον αυτόματο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλός σου, για να σε ανταμείβει σε καταστάσεις άγχους.
Το 2002 ερευνητές στο University New Mexico State ήθελαν να καταλάβουν γιατί οι άνθρωποι γυμνάζονται από συνήθεια.
Έκαναν έρευνα σε 226 άτομα που τα περισσότερα από αυτά γυμνάζονταν 3 φορές την εβδομάδα.
Αυτό που ανακάλυψαν ήταν, ότι τα περισσότερα από αυτά τα άτομα, άρχισαν να τρέχουν ή να σηκώνουν βάρη είτε γιατί ξαφνικά απέκτησαν ελεύθερο χρόνο, είτε γιατί ήθελαν να εκτονωθούν από έντονες καταστάσεις άγχους.
Ωστόσο ο λόγος που ήταν η αιτία να συνεχίσουν – και τελικά η άσκηση τους έγινε συνήθεια
ήταν γιατί είχαν συγκεκριμένη ανταμοιβή από την άσκηση την οποία πλέον είχαν ανάγκη!
Το 92 % απάντησε ότι συνεχίζουν να γυμνάζονται γιατί τους κάνει να νιώθουν ωραία.
Αυτό που τελικά ισχύει και έχει αποδειχθεί είναι, ότι όταν έχεις ένα πρόβλημα που σε οδηγεί σε αυτόματη κατανάλωση τροφής χωρίς να πεινάς και συνεχίζει να λειτουργεί έτσι, τότε η λύση του είναι η εξής:
Μπορείς να αντικαταστήσεις την ανταμοιβή της τροφής με μια δραστηριότητα που σε κάνει να νιώθεις ωραία και ταυτόχρονα δεν σε γεμίζει με περιττές θερμίδες.
Ο αυτόματος μηχανισμός που θα σε ανταμείβει ο εγκέφαλός σου είναι ακριβώς ο ίδιος με αυτόν που χρησιμοποιεί την περιττή τροφή ως ανταμοιβή.
Μόνο που τώρα αντικαθιστά την τροφή με κάτι άλλο που είναι καλύτερο για εσένα.
Ίσως βέβαια να σκεφθείς ότι, όταν είσαι στη δουλειά σου και έχεις άγχος δεν μπορείς να βάλεις τη φόρμα σου και να κάνεις γυμναστική. Σωστό.
Υπάρχουν όμως πολλά άλλα ωραία πράγματα να κάνεις εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή χωρίς να προσθέτεις άσκοπες θερμίδες στο σώμα σου.
Έτσι με αυτό τον τρόπο αντικαθιστάς την αυτόματη διαδικασία με άλλη συνήθεια που έχει ως αποτέλεσμα υγειές σώμα.
Πάλι θα υπάρχει άγχος αλλά θα δεν θα είναι συχνό και σταδιακά θα μάθεις να το ελέγχεις και κυρίως όταν υπάρχει δεν θα καταστρέφει το σώμα σου και την υγεία σου.
Μπορείς λοιπόν στην παραπάνω αυτόματη συνήθεια να αντικαταστήσεις την άσκηση, με το να ακούσεις την μουσική που σου αρέσει, ή να διαβάσεις κάποιες σελίδες από ένα ωραίο βιβλίο, ή να παίξεις ένα παιχνίδι.
Βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει και θα βρεις πολλά ωραία πράγματα να κάνεις χωρίς να χρησιμοποιείς την τροφή ως αυτόματη ανταμοιβή.
Το αποτέλεσμα θα σε εντυπωσιάσει.
Πως να διαχειρίζεσαι το άγχος
Σίγουρα θα υπάρχουν στιγμές και περίοδοι στην υπόλοιπη ζωή σου που θα έχεις άγχος. Είναι σχεδόν αδύνατο να μην έχεις. Είναι στη φύση του ανθρώπινου οργανισμού. Το θέμα είναι να μάθεις να το διαχειρίζεσαι.
Ο καλύτερος τρόπος είναι όταν αντιμετωπίζεις καταστάσεις που σου προκαλούν άγχος να προσπαθείς να τις βλέπεις, σαν παρατηρητής και να κρίνεις αντικειμενικά αν πράγματι είναι τόσο σημαντικές για να σε αγχώνουν.
Τις περισσότερες φορές δεν είναι! Σκέψου κάτι που σε αγχώνει την τελευταία περίοδο και αναλογίσου το εξής. Μετά από 1 χρόνο θα συνεχίσει να σε αγχώνει το ίδιο; Όχι!
Γιατί λοιπόν να αγχώνεσαι για κάτι που δεν είναι πολύ σημαντικό και που δεν θα το θυμάσαι ίσως μετά από ένα χρόνο;
Όταν αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα που σε κάνει να νιώθεις άβολα, πρέπει να το βλέπεις ως εξωτερικός παρατηρητής και θα το λύνεις ευκολότερα και ταυτόχρονα θα νικάς το άγχος που σε κυριεύει!
Κάνε διαλογισμό, ή γιόγκα! Ακόμα και στο σπίτι σου.
Δεν απαιτεί πολύ χρόνο και βοηθάει πραγματικά στον αυτοέλεγχό σου.
Υπάρχουν πολλές τεχνικές για να κάνεις διαλογισμό που όλες προσφέρουν εξαιρετικά πλεονεκτήματα.
Ακόμη και το να προσπαθείς για λίγα λεπτά να κάθεσαι με ησυχία και να νιώθεις την αναπνοή σου θα σε βοηθήσει. Μην προσπαθείς στην αρχή να ελέγξεις τις σκέψεις σου.
Άσε τις ελεύθερες. Όταν κάνεις διαλογισμό θα οδηγηθείς σταδιακά σε περισσότερη αυτογνωσία και θα νικάς πολύ ευκολότερα το άγχος και τις επιπτώσεις του.
Από την άλλη με τη γιόγκα θα πετύχεις την ένωση σώματος, μυαλού και πνεύματος.
Θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και ξεκουράσεις το σώμα σου να πετύχεις μια πολύ καλή ψυχική σταθερότητα και ισορροπία.
Λάβε υπόψιν σου ότι αυτές οι τεχνικές χρειάζονται χρόνο. Κάνε υπομονή με τον εαυτό σου. Δώσε όλο το χρόνο που χρειάζεται για να προσαρμοστεί και να μάθει.
Σταδιακά θα ανακαλύψεις ότι μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι το άγχος σου και να έχεις πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής.
Καλή επιτυχία.
Θα σε δώ στο γυμναστήριο.
Στέλιος Μελέκος